Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Tajkuni izbegavali plaćanje poreza

Najveći poreski dužnik među privatnim firmama u Srbiji je "Monus", čiji je zvanično vlasnik Stanko Tomović, iako se ova firma povezuje sa Predragom Rankovićem Peconijem.

Tajkuni izbegavali plaćanje poreza

"Monus" je sa poreznicima potpisao ugovor o reprogramu duga vrednog 2,17 milijardi dinara, tako da svakog meseca izmiruje svoje redovne obaveze i deo godinama neplaćenog duga. U toj fabrici kažu da redovno izmiruju obaveze i da su u poslednjih pet godina na ime poreza platili državi čak 350 miliona evra.

Na spisku najvećih poreskih dužnika, prema podacima Poreske uprave Srbije na dan 31. mart 2015, primetan je manji broj tajkuna, ali su njihova imena i dalje prisutna.

Miroslav Bogićević, nekada neprikosnoveni broj jedan, smanjio je dug i lidersku poziciju ustupio Peconiju.

"Mera invest", firma Marka Miškovića, sina Miroslava Miškovića, duguje sve više. Iz te firme za "Blic" su ponovili da dug ne postoji i da se spor oko toga vodi pred nadležnim institucijama.

Na spisku je i Milojko Damjanović, vlasnik "Lola livnice", rekorder po iznosu neplaćenih poreza i doprinosa za svoje radnike. On, prema nezvaničnim proračunima, svakom svom zaposlenom duguje po 3,6 miliona dinara.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?