Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Prva plantaža aronije zasađena u Grabovcima

U Grabovcima je zasađena prva plantaža aronije i to na površini od deset hektara, a vlasnik firme „Konimeks trejd“ Zoran Stanković, iz Novog Beograda, priprema se da gradi pogon za preradu sve popularnijeg voća, koje je najsličnije borovnici. Planira se i proizvodnja sokova, čajeva, džemova i koncentrata.

Prva plantaža aronije zasađena u Grabovcima

- Zasadio sam u Grabovcima 28.000 sadnica aronije, a računam da ću imati i kooperante, koji će plodovima aronije snabdevati pogon, koji ću dogodine sagraditi u selu. Već ove godine imaću prvu berbu, ali to će biti male količine, jer su biljke još mlade - izjavio je Stanković za "Večernje novosti".

Aronija je u Rusiji, inače, proglašena lekovitom biljkom, jer su proizvodi od ovog voća odlično uticali na zdravlje ljudi koji su bili ozračeni u havariji u bivšem Černobilu.

Trenutno uvozi proizvode od aronije i plasira ih u Srbiji. U ovu plantažu uložio je oko 200.000 evra, a proizvodnju će širiti svake godine - planira Stanković.

Uzgoj ove biljke nije komplikovan, ne traži mnogo rada, sem u berbi, ako se radi ručno. Reč je o organskoj proizvodnji, bez upotrebe hemijskih sredstava, a prinosi se kreću od osam do 12 tona zrelih plodova. OVU biljku ne napadaju bolesti, plantaža je laka za održavanje, biljka raste dva metra u visinu, dobro se bokori, podnosi i lošije zemljište, uspeva na podvodnim terenima, kao što je slučaj u Sremu, ne traži mnogo fizičkog rada, berba bobica je mašinska i donosi dobru zaradu.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?