Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Totalno pomračenje Meseca 15. aprila

Totalno pomračenje Meseca, odigraće se u ranim jutarnjim satima 15. aprila, započinjući retku sekvencu četiri potpune lunarne eklipse koje se očekuju u sledeće dve godine.

 

Totalno pomračenje Meseca 15. aprila


Prvo pomračenje u aprilu, totalna lunarna eklipsa, počinje u 7.20 sati (5.20 GMT) na američkoj Istočnoj obali, pa će biti biće vidljiva iz Severne i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i drugih delova pacifičkog regiona.


Totalna eklipsa će trajati od 09.07-10.25 sati (07.07-08.25 GMT), dok će parcijalne faze biti vidljive nekoliko sati pre i posle potpunog pomračenja, preneo je portal "Spejs".


Pomračenje Meseca se događa kad se Sunce, Zemlja i Mesec poređaju tako da senka naše planete pada na satelit.


"Mesec će prvo delovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primetiti mnogo tamniju senku koji se kreće preko Meseca, crvenkasto-braon boje", izjavio je za "USA Today" astronom Džerald Mekigan, iz Svemirskog i naučnog centra Čebot u Oklandu, Kalifornija.


Takozvani "krvavi" Mesec svoju boju dobija zahvaljujući prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.


"To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svetlost projektuje na Mesec", objasnio je Mekigan.


Takođe, tokom eklipse, Mars će biti primetan kao vatreno crvena "zvezda" pored Meseca. crveni Mars i crveni Mesec biće spektakularan prizor, kažu astronomi, dodajući da je jedino šteta što mnogi neće imati prilike da prisustvuju ovom događaju zbog vremenske razlike ili vremenskih prilika.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?